Een plenaire vergadering vindt altijd plaats in de grote vergaderzaal, ook wel de plenaire zaal. De Tweede Kamervoorzitter leidt dit debat. Deze vergaderingen zijn altijd openbaar. Alle 150 Kamerleden kunnen aanwezig zijn bij het plenaire debat, maar meestal is dit niet het geval. Heel vaak zijn er tegelijkertijd verschillende debatten in de Kamer, en een Kamerlid kan op maar één plaats tegelijk aanwezig zijn.
Er zijn verschillende soorten plenaire debatten:
Plenaire vergaderingen worden iedere dinsdag tot en met donderdag gehouden. Daarnaast vergaderen Kamerleden ook in commissieverband (zie commissies).
De Tweede Kamer heeft een paar keer per jaar reces. Deze vallen vaak op hetzelfde moment als de schoolvakanties. Ook in recessen werken de Kamerleden. Omdat er in die weken niet wordt vergaderd, kunnen de Kamerleden bijvoorbeeld stukken lezen en werkbezoeken afleggen. Het is ook de periode waarin ze vakantie kunnen opnemen. Hier kun je lezen wanneer dit jaar de recessen vallen.
Iedere vergaderdag is er de regeling van werkzaamheden. Kamerleden kunnen dan bijvoorbeeld een debat aanvragen, een wijziging in de agenda voorstellen, of een brief met informatie aan de regering vragen. Tijdens de regering van werkzaamheden bepaalt de Tweede Kamer dus de agenda van de komende periode.
De weekagenda voor de plenaire vergaderingen wordt altijd op de vrijdag in de voorafgaande week in concept vastgesteld.
De plenaire debatten lopen via een vast patroon en zijn verdeeld in termijnen. Om de beurt komen de Kamer en het kabinet aan het woord. Bij een gewoon debat wordt altijd vooraf een spreektijd afgesproken. Bij wetsvoorstellen mogen de Kamerleden zelf bepalen hoelang zij spreken, zolang het maar over het onderwerp blijft gaan. De Voorzitter kan onderbrekingen toestaan. Die heten interrupties. De regels die gelden voor het voeren van een debat, staan in het Reglement van Orde.
Kamerleden kunnen op drie manieren stemmen:
De Tweede Kamer heeft woensdag 29 maart 2017 Khadija Arib (PvdA) gekozen als Kamervoorzitter.
Als Voorzitter leidt Khadija Arib de plenaire debatten in de Tweede Kamer. Dit doet zij op basis van de regels die de Kamerleden met elkaar hebben opgesteld in het Reglement van Orde van de Tweede Kamer. Ze ziet er bijvoorbeeld op toe dat de sprekers in een debat niet afwijken van het onderwerp. Daarnaast is zij Voorzitter van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het Presidium) en is zij de vertegenwoordiger van de Tweede Kamer naar buiten toe.
Je kunt de Voorzitter volgen op Twitter (@khadijaArib) en Facebook (@VoorzitterKhadijaArib).
Via Debat Direct kun je alle debatten live volgen. Er is ook een gratis app. Via Debat Gemist kijk je eerdere debatten terug.