Nederland is een parlementaire democratie. Dat betekent dat het parlement het Nederlandse volk vertegenwoordigt. Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De Tweede Kamer beslist over wetgeving. Daarna behandelt de Eerste Kamer de wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen. Samen vormen zij de Staten-Generaal.
De Tweede Kamer controleert het handelen van de regering. Zo roepen Kamerleden ministers, staatssecretarissen of bewindspersonen ter verantwoording voor hun beleid, stellen zij kritische vragen, of proberen zij het beleid van de regering te veranderen.
Binnen de politiek worden veel termen gebruikt om verschillende elementen aan te geven. Hier een overzicht met korte uitleg:
Nederland kent een parlementaire democratie. Dat betekent dat burgers volksvertegenwoordigers kiezen die namens het volk invloed uitoefenen op beleid.
De Nederlandse politiek handelt vaak naar het poldermodel. Het poldermodel is een naam voor een overlegcultuur. Verschillende groepen overleggen veel met elkaar, om samen een probleem op te lossen. In de politiek zoeken de verschillende partijen dus naar een oplossing waar alle partijen tevreden over zijn. Hoe dat werkt? Bekijk de animatie voor een korte uitleg.
De Tweede Kamer controleert de regering. Als je in de regering zit, kun je niet tegelijk ook lid zijn van de Tweede Kamer. Anders zou iemand zichzelf controleren. Deze scheiding heet ook wel dualisme.