De regering

De regering – of regeringscoalitie – wordt gevormd door de Koning en alle ministers. De ministers maken wetten, waardoor ze een wetgevende taak hebben. Ze hebben ook een uitvoerende taak, zoals zorgen voor de openbare orde.

Wat is het verschil tussen de regering, het kabinet en de Tweede Kamer?

  • De regering – of regeringscoalitie – wordt gevormd door de Koning en alle ministers. De ministers maken wetten, waardoor ze een wetgevende taak hebben. Ze hebben ook een uitvoerende taak, zoals zorgen voor de openbare orde.
  • Het kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen (een soort ‘onderminister’). Het kabinet krijgt de naam van de minister-president. Nu zit dus het kabinet-Rutte III, omdat het ’t derde kabinet onder minister-president Rutte is.
  • In de Tweede Kamer zitten verkozen Kamerleden die de regering controleren.

Wie zitten er in de regering?

De regering is een samenwerking tussen verschillende partijen, die samen meestal meer dan 75 zetels in de Tweede Kamer hebben. Sinds de verkiezingen in 2017 bestaat de regering uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Samen hebben zij precies 76 zetels.

De regeringsverklaring

Het nieuwe kabinet stelt een regeringsverklaring op met daarin de hoofdlijnen van het regeerakkoord. De minister-president spreekt de regeringsverklaring uit in de Tweede Kamer. Dezelfde dag, of uiterlijk de dag daarop, debatteert de Tweede Kamer over de inhoud van de verklaring. Kamerleden kunnen invloed proberen uit te oefenen door moties in te dienen. Zodra er over deze moties gestemd is, kan het kabinet aan de slag.

De laatste Tweede Kamer Tweets
(Links openen in een nieuw venster)