Verkiezingen

Sinds 1815 is de Tweede Kamer de vertegenwoordiging van het Nederlandse volk. De Kamer bestaat uit 150 zetels. Na de landelijke verkiezingen vormen een paar partijen samen een regeringscoalitie. Zij moeten samen minstens 76 zetels hebben om een meerderheid in de Tweede Kamer te hebben. Deze regering maakt voor 4 jaar beleid.

Op woensdag 15 maart 2017 waren de laatste landelijke verkiezingen. De uitslagen vind je hier. Normaal gesproken vinden verkiezingen om de vier jaar plaats. Het komt voor dat de verkiezingen eerder worden gehouden. Na de verkiezingen op 9 juni 2010 ontstond er een kabinet met VVD en CDA, gedoogd door de PVV. In 2012 werden zij het niet eens over bezuinigingen. Het kabinet viel. Daardoor konden we op 12 september 2012, twee jaar na de vorige verkiezingen, alweer naar de stembus.

Alles over verkiezingen in Nederland vind je bij de Kiesraad.

Cijfers

Hoeveel mensen hebben gestemd? Op woensdag 15 maart 2017 mochten er 12.893.466 mensen stemmen. Daarvan hebben er 10.563.456 gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het opkomstpercentage is daarmee 81,9%. Dat is de hoogste opkomst sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 1986 (85,82%).

Wie mogen er kiezen?

De leden van de Tweede Kamer worden rechtstreeks gekozen door kiesgerechtigde Nederlanders. Alle Nederlanders die 18 jaar of ouder zijn mogen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ook als zij in het buitenland wonen. De rechter kan iemand uit het kiesrecht ontzetten. Bijvoorbeeld als iemand een ernstig misdrijf gepleegd heeft.

Wat gebeurt er na de verkiezingen?

Na de verkiezingen worden de stemmen geteld en de uitslag door de Kiesraad bekend gemaakt. De gekozen kandidaten worden daarna officieel op de hoogte gebracht van hun mogelijke benoeming. Als zij die aanvaarden en aan een aantal andere voorwaarden voldoen, worden ze beëdigd tot Tweede Kamerlid. Alle Kamerleden hebben een vaste plaats in de plenaire zaal. Op de website van de Tweede Kamer vind je de actuele zetelverdeling.

De laatste Tweede Kamer Tweets
(Links openen in een nieuw venster)